Här är några goda grejer som jag tror att jag har kommit på själv:
Glassagne
En efterrättslasagne med smördeg istället för pastaplattor, glass och hallonsås istället för béchamel och köttfärssås, samt vit choklad istället för ost. Gratineras i ugn. Receptet är ungefär så här:
- 250 g smördegsplattor
- 1/2 l vaniljglass
- 225 g frysta hallon
- socker
- 200 g vit choklad
Lägg chokladen i kylen eller frysen.
Skär glassen i tunna skivor och stoppa tillbaka i frysen.
Nagga smördegen med en gaffel. Grädda plattorna så de blir gyllenbruna. Rulla en kavel över dem så att de blir platta. Dela dem i små bitar (ca 3×3 cm)
Koka hallonen. Sockra efter smak. Jag brukar inte sockra alls eftersom glass och vit choklad ger tillräcklig sötma.
Passera bort kärnorna ur hallonsåsen. Låt såsen svalna (ställ den i vattenbad om den måste svalna fort).
Riv chokladen grovt. Ställ i kylen.
Sätt ugnen på grill och vänta tills gallret är riktigt varmt.
Ta en ugnsfast form, en sån som man gör riktig lasagne i. Lägg ett lager glass, häll på lite hallonsås, lägg över smördegsbitar. Fortsätt med ett till lager glass, sås och smördegsbitar. Toppa med ett sista lager glass och strö över den vita chokladen.
Ställ in i ugnen och stirra på glassagnen tills den har exakt rätt färg. Ta ut den och servera omedelbart!
Kaffedrinken Semla
En kaffedrink som smakar som en semmelfika.
- Mandellikör (Disaronno, Amaretto)
- Kaffe
- Vispgrädde
- Kardemumma
Vispa grädden. Stöt kardemumman. Häll mandellikör i botten av ett värmetåligt glas. Fyll på med kaffe. Lägg på grädde och strö över kardemumma.
Om du vill dricka hetvägg så byter du bara ut kaffet mot en latte och serverar i en djup tallrik.
Limabönor marinerade i brynt smör och citron
Det kan vara lite knepigt att marinera i brynt smör eftersom det stelnar, men med en vakuumburk så går marineringen fort och då hinner smöret in i bönorna.
- Ett paket färdigkokta stora vita bönor (limabönor).
- En citron
- 100 g smör
- Ev. salt
Häll av spadet från bönorna och skölj dem ordentligt. Lägg dem i en vakuumburk.
Riv skalet från citronen. Pressa juicen.
Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull. När smöret börjar brynas – rör ordentligt med en träslev så bryner det bättre.
Häll det brynta smöret i en skål. Blanda hastigt i citronjuice och -skal. Salta eventuellt.
Häll blandningen över bönorna. Rör om så att bönorna täcks av smörblandningen.
Dra ut luften ur vakuumburken och släpp tillbaka luften igen. Rör om. Upprepa tre gånger. Ät direkt som en enklare förrätt, eller som tillbehör till en god fisk.